Exploring Leuven The City of Books and Beer

Exploring Leuven The City of Books and Beer

Show Video

Eindelijk wat kerstbomen. Een beetje kerstsfeer. Welkom in Leuven. Net aangekomen hier in Leuven. Het is een heel mooi treinstation uit 1875 maar onlangs is het gerenoveerd, het was erg duur. En het heeft een paar jaar geduurd, maar ja, het is mooi.

Het doet me denken aan het station in Luik. Dus vanwege corona is er niet veel open om te eten. Maar ik heb honger, dus ik ga een snelle hap nemen. op deze plaats genaamd Panos. Ik weet zeker dat mijn Russisch sprekende vrienden deze plek geweldig zullen vinden als je begrijpt wat ik bedoel ... Dus dit heb ik dus van Panos.

Het is een worstenbroodje. Ik hoop dat ik hier geen Panos van krijg. Je weet wat ik bedoel ... Ja eigenlijk, het is bijna Kerstmis en als ik het me goed herinner, was er een liedje over een worstenbroodje. Nummer één hit.

Was het vorig jaar of twee jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk. En zo ging het. We hebben deze stad gebouwd. We hebben deze stad gebouwd op worstenbroodjes. Deze stad gebouwd! We hebben deze stad gebouwd op worstenbroodjes.

Ik ben hier bij de Stella Artois-brouwerij, die hier is het. Vóór de Covid-19-situatie. Kon je elke zaterdag de brouwerij bezoeken en deelnemen aan een interactieve rondleiding. Deze tour laat je zien hoe ze het bier maken en natuurlijk kun je op het einde zelf genieten van een stella. O mijn God! Kijk naar al die bierkratten. Zijn ze vol of zijn ze leeg? Een paradijs voor dronkaards ...

Op dit moment sta ik in het klein begijnhof in Leuven. Dat dateert uit de 13e eeuw. Zo zie je de mooie kleine huisjes. Waar weduwen en celibataire vrouwen woonden. Dus erg leuke plek om een ​​kleine wandeling te maken. Echt leuk, dus laten we naar onze volgende stop gaan.

Ik ben hier nu bij deze prachtige kerk, gebouwd tussen de 14e en de 16e eeuw. Beroemd om zijn buitengewone toren die je daar bovenaan ziet. Het wordt beschouwd als een van de zeven wonderen van Leuven. Dus het is hier echt leuk. Helaas is de kerk gesloten. Dus ik kan nu niet naar binnen, maar het lijkt me een heel mooie plek.

Op dit moment ben ik hier aan de indrukwekkende Sint-Pieterskerk. Het is een rooms-katholieke kerk in gotische stijl. Belangrijk aan de kerk is dat deze tijdens beide wereldoorlogen zwaar beschadigd is geraakt.

en daardoor zijn veel schatten in deze kerk vernietigd. Eens kijken of we een ingang kunnen vinden. Of het geopend is of niet ... Ik ben hier op de Grote Markt in Leuven.

één van de meest toeristische plekken in de stad. Je hebt hier het prachtige stadhuis. Hier. En daarginds de prachtige Sint-Pieterskerk. Ik kan niet echt geloven hoe leuk deze plek is. Kijk hier eens naar.

Dit stadhuis, een van de beroemdste gotische stadhuizen ter wereld. Ja, drie verdiepingen zoals je kunt zien, een, twee, drie. Heel mooi. Erg mooi. Zoals elke keer als ik naar een grote stad in België ga.

Een wafel eten. Lekker. Geweldige wafels hier! Op deze plek, Pinocchio. Net naast de Sint-Pieterskerk. Echt goed, ik vind het leuk. Niet het beste weer om vandaag rond te lopen ...

Maar oké. Dit is hier de Oude Markt in Leuven. Het staat bekend om zijn cafés rondom het plein, nu zijn ze allemaal gesloten. Vanwege de covid-19-situatie en het wordt de langste bar ter wereld genoemd. Ja, heel leuk hier, niet nu vanwege covid-19. Maar verder is het erg leuk.

In de zomer veel mensen hier. Alle studenten uit de omgeving, kom naar deze plek. Een leuk feestje, weet je. Maar nu ja, het is allemaal gesloten. - Kijk, kijk ...

En nu jij Yves. En de andere Yves. En opnieuw Yves.

En Robbie. Yves is het beu? Ben je al buiten adem? Laten we naar het feest gaan. - Die mensen kijken... Ik ben nu aan het pauscollege. Helaas werken ze hier. Maar normaal gesproken is dit een erg leuke plek. Zoals je kunt zien.

Het werd opgericht door paus Adrianus VI in 1523. Maar ja, helaas werken ze hier nu. Hier hebben we de prachtige Sint-Michielskerk. Helaas is het ook gesloten. Maar het is een heel, heel mooie kerk.

Ik ben hier aan de Sint-Antoniuskapel die voor het eerst werd gebouwd in 1299. Het huidige gebouw dat je ziet dateert uit 1617. En staat vooral bekend om de plaats waar Pater Damiaan begraven ligt. Dus laten we eens binnen kijken.

Pater Damiaan was dus een Belgische pater en missionaris. En het staat erom bekend patiënten met lepra te behandelen. Zijn feestdag is op 10 mei. En de crypte is daar erg mooi. Heel rustig, heel vredig. Dus ja, het was een leuke plek om te bezoeken.

Waarom heb je je auto hier geparkeerd? Waarom heb je je auto hier geparkeerd? Het is geen plek om uw auto te parkeren. Het is niet jouw auto, het is niet jouw auto. Nee? Ik dacht dat het was. - Nee, het is van mij. Is het jouw auto?

- Ik heb geen andere plek gevonden. Oh oke. Ja, maar voor een kerk? Het is niet de beste plek om te parkeren mijn vriend. Ik zal je geven ... Ik zal je een boete geven. Nee! Ik loop hier in het Sint-Donatuspark in Leuven. Het is een mooi groen gebied in de stad met wat overblijfselen van de oude stadsmuren uit de 12e eeuw. Echt leuk om hier te wandelen. Gelukkig geen regen tot nu toe.

Hallo mijn vriend hoe gaat het vandaag? Hij zegt niks. Ik ben hier in het Groot Begijnhof in Leuven. Hele mooie plek. Het is een van de grootste complexen zoals deze in de Lage Landen.

Heel mooi om rond te lopen. Zeer goed gerestaureerd. Kijk hiernaar.

Het is alsof je terug bent in de middeleeuwen. Kijk naar die lamp. Heel aardig. Erg leuke plek om rond te lopen.

Ja heel mooi. Laten we eens kijken wat we hier meer kunnen vinden. Ik ben hier in de prachtige Sint-Kwintenskerk. Rooms-katholieke kerk. Erg mooi. Maar helaas vanwege corona ... zie je.

Alleen open op zondag en alleen voor privégebed. Dus ja, het is geen prettige tijd om te reizen. Maar wat kun je doen is beter dan thuis blijven ... Yves, ik heb je stoel gevonden. Kijken. Zeer mooie stoel.

U kunt hier zonnen of misschien regenbaden. Oh ja, gek worden in covid-tijden. Beter zo dan depressief zijn denk ik. Ik ben hier nu in de prachtige universiteitsbibliotheek die hier het gebouw is. Als je wilt kun je de bibliotheek bezoeken en de toren naar boven beklimmen voor een mooi uitzicht. Dus deze plek stond eigenlijk twee keer in brand. De eerste keer tijdens de eerste wereldoorlog en de tweede keer in 1940.

Sindsdien is het herbouwd en het is echt een heerlijke plek. Dus ja, als je de tijd hebt, bekijk het dan zeker eens. heel mooi Helaas geen tijd om de toren te beklimmen maar misschien doen we het een andere keer. Het is niet zo ver van waar ik woon. Dus misschien als er na de coronasituatie weer wat plaatsen opengaan.

Kom ik hier terug en maak een nog betere video. Omdat er op dit moment eerlijk gezegd niet veel te doen is. Dit is een van mijn favoriete plekken om hier door Leuven te wandelen, vlakbij de parkabdij. Opgericht in 1129.

Zeer mooie omgeving. Heel aardig. Ik ben nu net aangekomen bij de abdij. Mooie poort hier. Laten we dus kijken wat we daar kunnen vinden.

Hier is de begraafplaats van de abdij die dateert uit 1850. Zoals je hier kunt zien. Ik ben hier nu aan de Sint-Janskerk. Het is een van de hoogste punten in de omgeving van de abdij.

Zoals je kunt zien, is dit de kerk. Je kunt het nu niet betreden vanwege covid-19. Het is alleen in het weekend geopend.

Oh, het begint te spelen. Erg leuk. Dus eigenlijk stamt de kerk uit de jaren 1300 en de toren zelf is nadien gebouwd, in de 18e eeuw. Het Neerhof hier was het economische centrum van de abdij. Zoals je hier kunt zien is dit het Neerhof. Het was een schakel tussen de abdij en de boerderijen en het land.

Het was dus één van de belangrijkste locaties binnen de abdijmuren. Ik ben hier in de abdijwinkel. Deze hier.

Waar u verse producten kunt kopen. Gemaakt en geoogst hier in de abdij. Dus ja. En nu gaan we daar een wandeling maken bij het water. Een van mijn favoriete plekken hier in de abdij. Hier hebben we de watermolen gebouwd in 1534.

Deze was erg belangrijk voor het economische verhaal van de abdij. Op dit moment is het een restaurant. Maar vroeger was dit de plek waar paters tarwe, gerst en rogge maalden. Dus ja, het was heel belangrijk. Zeer mooie plek om te wandelen aan het water.

Heel erg leuk. In totaal zijn er dus vier vijvers rondom de abdij. Twee van hen dateren uit de middeleeuwen en nog twee uit de 18e eeuw.

Dit is de tweede. Altijd leuk de weerspiegeling in het water. Ja, ik hou van deze plek. Ik hou heel veel van deze plek. De kaart van het park. Dit is de Sint-Janspoort die in de 18e eeuw werd herbouwd.

Zoals je kunt zien, het functioneerde vroeger als een poort voor de armen. En wie het nodig had, kon hier bijvoorbeeld terecht voor een aalmoes of een warme maaltijd. Dus ja, dat was erg aardig van ze. Dus hier bij deze poort was het. Ik ben hier nu op het prachtige kasteel van Arenberg.

Zoals je kunt zien in neogotische stijl. Erg mooi. Het huidige gebouw stamt uit de 16e eeuw, maar is in de 19e eeuw gerenoveerd.

En helaas mag je niet naar binnen. Omdat het wordt gebruikt door de KU Leuven er zijn klassen binnen en zo. Maar aan de buitenkant is het nog steeds behoorlijk indrukwekkend. Kijk hier eens naar. Heel mooi toch.

Een behoorlijk groot gebied hier rond het kasteel van Arenberg. Daar is het kasteel. Het werd in 1916 door de hertog van Arenberg aan de KU Leuven geschonken.

Dat was natuurlijk een zeer genereuze gift. Als ik zoiets zou krijgen, zou ik ook heel blij zijn. Dus dat was het dan voor mijn trip naar Leuven. Ik hoop dat je het leuk vond. Ik zie jullie binnenkort voor een ander avontuur in België. En natuurlijk wens ik jullie allemaal een gezond en gelukkig 2021! Pas op jongens doei!

2021-01-03 09:32

Show Video

Other news