Igloo making for Northern Lights filming night in Lapland

Igloo making for Northern Lights filming night in Lapland

Show Video

Днес хващам гората за да построя нещо като иглу. За целта ще имам нужда от снимачна техника, няколко лопати, и малко храна. Тръгвам в тази посока и се надявам да мога да се движа в дълбокия сняг. Най-сетне избрах мястото. Но първо някои уточнения! Какво точно ще строя? Не съм много сигурен. Снежният заслон е наричан по различен начин.

Иглу, куинзи, снежна пещера, снежен заслон и пр. Важно уточнение е, че това не е "как се прави" видео, защото аз не съм специалист в областта, въпреки, че имам шест годишен опит като водач. Имам опит в строежа на снежни заслони, но ако правите това, рискът е ваш. Искам да построя огромно игло (нека го наричаме иглу в случая). След което ще поканя съпругата ми на вечеря. Ще създам уютна атмосфера и ще прекараме нощта в иглуто.

Надявам се да видим и северното сияние. Значи ще бъде хотел/ресторант и база за наблюдение на Аурора. Натам е север. Важно е да имате видимост в посока север. Трябва да побързам, защото е 2 следобед и нямам много време. Много съм щастлив от състоянието на снега! Първо, не е студено, около -1 градуса. Този ден го очаквах отдавна.

Сега, в средата на февруари, вече ми е дотегнало от студа. До вчера беше -15/-20 и сега хоп, -1! Усеща се като пролет. Снегът е все още пудра. Но вече е по-тежък. Хубавото е, че снегът не е направил твърда кора, което би ме затруднило/ Първо ще утъпкам основата.

След което започвам да правя купчина сняг. Колкото може по-голяма преди да се стъмни. След което се прибирам вкъщи, защото утре през деня ще бъде +2 градуса. При тези условия снегът ще започне да се топи и водните молекули ще се съединят. Това ще направи външния слой на иглуто много здрав.

След което (температурата ще падне) и ще започна да дълбая, и ще изрина снега, който е вътре и се надявам да не се срути. Наистина трябва да запретвам ръкави. Обожавам да правя това. Кара ме да се чувствам като в детството ми. Страхотно е да правя тези естествени движения, които не правя във всекиденвието ми.

Стана ми горещо. Хидратацията е често подценявана, когато е студено. Някои хора смятат, че няма да се изпотят. Чаят ми е твърде горещ, затова го предпочитам със сняг. Охлаждам го, за да мога да пия по-бързо. Гледайте да не слагате от жълтия сняг! Знаете ли какво обожавам в Лапландия? Много неща! Но любимото ми е тишината. Можеш да си чуеш мислите.

Това определено е добра техника за оцеляване. При добри условия, състояние на снега и добра лопата, не би трябвало да ви отнеме повече от час и половина. Сега обаче аз правя нещо много различно. Целта ми е да се забавлявам.

Тази купчина ми отне 10-15 мин. Трудното идва после, при издълбаването на дупката. Един час работа.

Мисля, че е достатъчно голямо, но искам още! Искам го толкова голямо и просторно, че да можем да стоим изправени вътре. Толкова много се забавлявам! Вече два часа рина сняг. И изгладнях.

За обяд имам киноа с цвекло. Работата върви учудващо бързо. Когато съм правил това преди, винаги ми е било по-трудно.

Или съм станал по-добър или съм в по-добра форма. Може и заради снега да е. Снегът е перфектен днес! Накъдето и да погледна е все едно и също... сняг и гора, но... Но не мога да се насладя на гледката. Мога да се взирам в една точка завинаги.

Всичко е много успокояващо. Странно, но го усешам като дом. Мисля, че иглуто вече е достатъчно голямо и ще поставя последния слой. Който ще бъде около 20 см.

След което ще започна да утъпквам снега. Ето така. Идеята е това да бъде единственият слой, който ще остане, след като издълбая дупката. Тоест, това ще е стената. Искам да е по-утъпкана, следователно по-здрава. Вече е 5 часът.

В средата на февруари тук в Арктика се стъмва по това време. Имах късмет да се справя с тази купчина сняг само за един следобяд. Ок, достатъчно за днес. Прибирам се вкъщи вече Понякога си мисля... че не съм нормален...

Нормално ли е, че се забавлявам по този начин? Толкова се забавлявам! Но сега се прибирам! Опаланкаа! (телефон звъни) Хей! Да, готов съм , разгеле, тръгвам. Оо, вечерята е готова?! Е, идвам тогава! Чаочао! Е сега вече си тръгвам! Един ден по-късно съм пак тук! Все още не съм започнал да дълбая. Защото имаме гореща вълна и е малко над нулата. И се опасявам, че конструкцията няма да е достатъчно здрава. Ще изчакам температурата да падне. Така носещата стена ще е много здрава.

Но въпреки, че е +2 градуса, външният слой е много здрав. Не се топи, което значи, че мога да започна да дълбая. Много съм доволен от резултата. Мисля да...

Ще направя входа тук. Защото север е натам. Така ще можем да наблюдаваме северното сияние от спалните си чували. Виждате ли? Нека ви покажа. Образувал се е твърд външен слой. Но под него е пудра.

В идеалния случай стените ще са толкова дебели. Ето, прозират. През тях нема да можем да видим Аурора, но сутринта ще видим светлината на слунцето. Стената е вече много здрава.

Точно това целях! Дори ако в най-лошия случай, конструкцията се срути, стените ще са много леки и няма да ни наранят. Но аз никога не съм чувал такава конструкция да се срути, дори когато иглуто е направено единствено от пухкав сняг. Стига, разбира се, да изчакате достатъчно време молекулите на водата да се свържат.

Но аз предпочитам да играя на сигурно. Започвам да правя входа. Виждате ли колко е здраво? Много съм щастлив. Вътре е все още пудра. Много е лесно да се дълбае.

Тази дейност ми доставя голямо удоволствие. Толкова е красиво! Толкова кристално чист сняг! Много приятно се работи. Мога да правя това вечно! След само 5 мин работа почти мога да вляза вътре. Следва любимият ми момент! Вече не мога да дълбая отвън. И трябва да вляза вътре. Поне частично.

Толкова е забавно! Нямам думи да обясня колко е забавно! Взе да става студено, което е много добре. Стените замръзват и стават много здрави. Но вътре се дълбае като масло. Когато сте вътре е трудно да прецените дебелината на стените. Съществива опасност да пробиете.

Надя е навън и прави снимки. Сиянието се появи, но все още е слабо! Много се вълнуваме! Това, което правя в момента ме прави много щастлив и повишава усещането ми за благополучие по много начини. Това е активност, комбинираща усещането за игра от детството, с управнения за цялото тяло с естествени движения, които не правим често в съвременния начин на живот. Мисля, че това е много полезно за духа и тялото ми. Ако работите върху подобен проект ще са ви от полза дрехи за преобличане. Доста ще се изпотите.

До момента се преоблякох три пъти. Запазил съм си един комплект сухо мерино бельо, който ще облека преди да се пъхна в спалния чувал. Всъщност... мястото вече е достатъчно просторно за да побере поне четири души. Но аз отдавна мечтая за просторно иглу. Искам да можем да се движим свободно и дори да стим изправени.

Бих искал да го направим много уютно. Ще опитам да го направя колкото може по-голямо. Почти готово е. Вижте! Стоя изправен... почти. Толкова е тихо тук, че мога да чуя как тупти сърцето ми.

А може би не е необходимо да съм толкова алчен. Дори не ми е необходимо да стоя изправен. А и вече е толкова просторно. Огромно е! Шоуто вече започна а аз не съм готов с иглуто. Аурора ни изненада като започна неочаквано рано. Сега ще инсталирам тази камера навън за да направи таймлапс през нощта, докато спим. А ние междувременно ще работим над интериора.

Трябва да разопаковаме доста неща и да създадем уют. В момета ми помага най-добрият камера асистент (Надя). Животът е много по-лесен, когато някой помага със заснемането. Досега снимах сам. Камерата е добре облечена. Навън е минус 12 и е добре камерата да е покрита за да не се покрие със скреж.

Това е Никон Д7500 (+Irix 15mm). Прекрасна камера за студени условия. Ползвал съм я и при минус 30. Няма да й е за първи път да прекара нощта навън. Както виждате, вече имаме няколко неща тук.

Едно нещо е тук. И много неща наоколо. Вкарахме всичко в иглуто. Това е нашата маса. Това е интериорната кутия.

(нещо на фински език) Прекрасно е! Това е входната табела за иглуто. Тук пише: "Твоето иглу е гнездо на щастието". Обикновено се казва "Твоят дом е гнездо на щастието". Ще поставим тази табела на входа. Бях поканена в най-луксозния ресторант в Рованиеми.

... и хотел Което всъщност е иглу, което нарекохме "Oma iglu onnenpesä". Вече имаме декорация на стената. Много е уютно и просторно.

Севрно, луксозно, минималистично, бутик иглу. Много ни харесва. Сякаш оказвам първа помощ. Важно е да надуете матраците по начин, различен от надуване с уста.

Ако надувате с уста ще вкарате влага, която ще замръзне. Затопляме вечерята. Но ще направя това навън, защото не бива да ползвате газов котлон в иглуто. Изглеждаш сякаш ти се спи. Челникът ти ме заслепява. Изглежда страхотно! Вечерята, която изтива, се състои от картофи по български.

Имаме и брукселско зеле. Имаме и домашно приготвени... Хахде да се храним, че съвсем изтина. Имаме и кисело зеле.

Добър апетит! Направи ли снимка? Нямаме никаква снимка. Ще направя скрийншот от видеото. Как да направя снимка сега? Добре, няма значение. Опа, задръж така. Добре ли изглеждам? Да, погледни към мен. Усмивка.

Вечерята е студена. Яж по-бързо. В иглуто е -4 а навън е -12 градуса.

Толкова съм щастлива, че съм с две якета! Започна отново! Колко е красиво! Харесваш ли композицията? Марти, погледни тази композиция! Иха, виж горе! Това е изкуство! Изкуство на небесата! Из цялото небе са! Тук е! Пгледни горе как танцува! Движи се! Лудница! (тичам за да се стопля) Представяш ли си да бяхме пропуснали тази вечер? Толкова сме благодарни, че имаме шанса да видим това! Вероятно има милиарди хора, които биха искали да видят това. А ние тук се забавляваме и го имаме безплатно. Самички в гората.

Нямам думи да опиша моята благодарност, че имам възможността да видя тази красота! Виж, Аурора избухва! Ти си бебе сова. Виж, неуписуемо е! Толкова е силно! Фокусът (на камерата) беше тук. Покри цялото небе! Движи се, трябва да преместя камерата. Направо е нереално! Толкова съм щастлив! Мисля, че е много по-силно отколккото беше вчера. О, да, това е най-силното ми сияние за сезона.

Фокусът в/у небето ли е или в/у нас? Толкова съм щастлив, че ще се разплача! Може да стои така с часове, но може и да изчезне след 10 мин, никога не се знае. Великолепно е и небето е толкова ясно! Hello from Lapland! We apologise for those annoying lights behind us. You can use sunglasses, so this green light won't annoy your eyes. If you like it, enjoy it, if not, we're sorry.

Получи ли се? Мисля, че е изумително! Не ми е студено. Имаме дори възглавници. За да повишим температурните характеристики на спалните чували, ще ползваме специални чаршафи. Тези чували са с комфорт минус 12 градуса. Но аз никога не се доверявам на тези данни, защото за мен те никога не са верни.

Винаги ми е студено, когато се доверя на обещанията на производеителя. Всъщност пише -20 за мъже и -12 за жени, но за мен това означава минус 5. Това ще е лимита ми. Но това е индивидуално, някои хора издържат повече на студ. Но не е хубаво и да ни е горещо, защото ако се изпотим, чувалът ще загуби част от изолационните си качества. Хахде да си лягаме! Ще си легна ей така с пуловера.

Здравей, как се чувстваш? Много приятно! Топло и уютно, нали? Няма да повярвате, но ние си лягаме и това е нашата гледка през входа на иглуто. Надявам се не сме предизвикали чувство на ревност у вас. Но, това е каквото виждаме в момента. Не мога да повярвам, че сме на топло в чувалите и заспиваме при тази гледка. Сега не искаме да заспим... развълнувани сме. Късметлии сме. Такава нощ не се случва често.

Обикновено е твърде студено, или облачно или няма Аурора. Това е необикновен момент. Не е като да видим Аурора в града. Тук постигаме синергия от факта, че сме на това място, дово къмпингуване в иглу... толкова е автентично и всички тези елементи.

Силно сияние може да се види и от града, но няма нищо общо с това, което чувствам сега! Това беше нашето приключение. Надяваме се ви хареса. Пожелаваме ви късмет с вашето преследване на Аурора. Това е всичко засега.

Лека нощ! Добро утро! Как спа? Много добре. Да бъда честен, аз не спах добре. Заспах след 3.

Често се будех и сънувах много. Ама спах де. Беше ли ти студено? Не, в нито един момент.

М/у другото съединихме чувалите. Тези не са предназначени да се съединяват (с ляв и десен цип), но въпреки това могат да се съединят. А на главата ти беше ли ти топло, защото аз можех да ползвам качулката, но ти не можеше да ползваш твоята качулка, защото чувалът то бе с лицето надолу.

В иглуто е минус 5 и може би минус 15 навън. Оцеляхме! Тази стена е половин метър! Снощи си помислих, че е 10 см, защото започна да прозира. Отворих прозореца! Любопитно ми е какво се сличва с Никона. Горкият! Напълно е замръзнал!

2021-03-20 06:03

Show Video

Other news