Vietnam Country Review: How to Motorbike Vietnam in 2020 [The Complete Guide]

Vietnam Country Review: How to Motorbike Vietnam in 2020 [The Complete Guide]

Show Video

Η ιστορία μας σήμερα ξεκίνησε με ενα βίντεο σαν αυτό που παρακολουθείς. Ο κολλητός μου και γώ είδαμε ενα βίντεο στο youtube με κάτι τύπους που διέσχισαν το Βιετνάμ με μηχανές Μας μπήκε η ιδέα στο μυαλό και μετά απο ενα χρόνο προετοιμασίας είμασταν επιτέλους έτοιμοι να ξεκινήσουμε για μια επική περιπέτεια . . . Να νοικιάσουμε δύο μηχανές 110cc και να οδηγήσουμε 3,400 χλμ στους δρόμους του Βιετνάμ. Αυτή είναι η ιστορία μας . . . Γειά σας παιδιά, πως είστε σήμερα; Όπως πάντα, ελπίζω να έχετε μια υπέροχη μέρα. Ας αρχίσουμε, λοιπόν με το διάγραμμα του επεισοδίου.

Τι θα δείτε σήμερα: Θα μοιραστώ πολλές πληροφορίες σ'αυτο το βίντεο και θέλω να σας πω οτι πρίν ξεκινήσω γι'αυτο το ταξίδι διάβασα όλα τα μπλόγκς, άρθρα, και είδα οτι βίντεο υπήρχε στο youtube και όταν τελικά έκανα το ταξίδι συνειδητοποίησα οτι κανείς δεν ανέφερε τις ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Σήμερα, λοιπόν, θα διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα. Αν πάλι δεν σκοπεύετε να κάνετε αυτό το ταξίδι και θέλετε να δείτε μόνο την ιστορία, έχω βάλει παραπομπές στην περιγραφή για να πάτε απευθείας στο κεφάλαιο που θέλετε. Δεύτερον, θέλω να σας δώσω μια ειλικρινή ανασκόπηση του Βιετνάμ.

Δεν θα στρογγυλέψω τα πράγματα. Σκοπός μου είναι να σας δώσω μια ρεαλιστική προσδοκία για το ταξίδι σας. Τέλος, θέλω να σας εμπεύσω να κάνετε και σείς αυτό το ταξίδι. Για μένα αυτή ήταν η πιο επική εμπειρία στη ζωή μου Βρήκα τον εαυτό μου σε στιγμές απόλυτης ευτυχίας και επιθυμώ το ίδιο και για σας. Λοιπόν . . . Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνεις αυτό το ταξίδι. Είτε απο το Βορρά στο Νότο ή απ΄το Νότο στο Βορρά. Εμείς κάναμε το δεύτερο. Ξεκινήσαμε απο τη Ho Chi Minh city και θέλω να μοιραστώ πολύ γρήγορα τη γνώμη μου γι'αυτη την πόλη . . .

Για να το θέσω ευγενικά (ούτε λίγο) . . . Η πόλη του Ho Chi Minh είναι μια ΣΚΑΤΟΤΡΥΠΑ! Είναι τρομερά θορυβώδης, με απίστευτους ρύπους στην ατμόσφαιρα και σε μια πόλη με σχεδόν 9 εκατομμυρια ανθρώπους δεν είδα ούτε ενα κάδο σκουπιδιών. και για να μην τα πολυλογώ ανυπομονούσα να δραπετεύσω απο αυτό το λαγούμι που τα όνειρα πεθαίνουν. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε μηχανές. Εδώ έχεις δύο επιλογές: Να αγοράσεις ενα μηχανάκι ή να νοικιάσεις. Αρχικά σκεφτόμασταν να αγοράσουμε τα μηχανάκια αλλά συνειδητοποιήσαμε οτι έχει ενα πλεονέκτημα - είναι η πιο φθηνή επιλογή, αλλά αρκετά μειονεκτήματα: Αν αγοράσεις τη μηχανή θα πληρώσεις περίπου 200 δολλάρια και στο τέλος θα το πουλήσεις στην μισή τιμή.

Αλλα αυτή η επιλογή έχει μερικά μειονεκτήματα: Πρώτον, θα χρειαστεί να ξοδέψεις έξτρα χρόνο προκειμένου να μπείς στο internet, να ψάξεις πωλητές, να κανονίσεις ραντεβού, να μετακινηθείς στη πόλη μέχρι να βρείς ενα αξιόλογο μηχανάκι και θα πρέπει να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία στο τέλος για να βρείς αγοραστή για το μηχανάκι σου. Υπολόγισε, λοιπόν, 2- 4 μέρες για την αγοραπωλησία. Δεύτερον, δεν μπορείς να κάνεις ασφάλεια. Αν έχεις έστω και το παραμικρό ατύχημα θα πρέπει να τα πληρώσεις ολα απο τη τσέπη σου.

Τρίτον, και το πιο σημαντικο, δεν έχεις ιδέα αν το μηχανάκι που αγοράζεις είναι σε καλή κατάσταση. Σε όλα τα βίντεο που έχω δεί, με όλους όσους μιλήσαμε στη διάρκεια του ταξιδιού, όλοι μιλάνε για τις μηχανικές βλάβες που αντιμετώπισαν. Αυτό το ταξίδι είναι απαιτητικό απο μόνο του. Δεν χρειάζεσαι αυτά τα έξτρα προβλήματα.

Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι μια μηχανή που θα χαλάει κάθε 500 χιλιόμετρα. Αν υπάρχει ενα πράγμα που σε συμβουλεύω να ξοδέψεις λίγα παραπάνω λεφτά είναι στη μηχανή σου. Γι'αυτό πιστεύω οτι η καλύτερη επιλογή είναι να νοικιάσεις το μηχανάκι σου. Βρήκα αυτη τη φοβερή εταιρία εντελώς τυχαία καθώς περπατούσαμε Και είχαμε την επιλογή να νοικιάσουμε ενα μηχανάκι που παράγεται τοπικά αλλα όπως σας είπα αποφασίσαμε να ξοδέψουμε λίγο περισσότερα λεφτά και πήραμε αυτα τα πανέμορφα suzuki με το παρατσούκλι "τα αθόρυβα ΤΕΡΑΤΑ" - Αγάπη μου, μου λείπεις!!!! Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος με αυτή την επιλογή γιατί δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα, είχαμε ασφάλειες αλλα και τη σιγουριά οτι αν κάτι πήγαινε στραβά θα έστελναν κάποιον να μας μαζέψει, θα φτιάχναν τα μηχανάκια και θα επιστρέφαμε στο ταξίδι και τέλος έχεις την επαφή κάποιου ντόπιου γιατί σε βάζουν σε ενα what's app γκρούπ και αν χρειαστείς κάτι μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αυτές είναι, λοιπόν, οι δύο επιλογές επέλεξε ποιά σου αρέσει καλύτερα αλλα αρκετά μ'αυτο. Ας πάμε στη στιγμή που παίρνεις το μηχανάκι . . .

Τη στιγμή που θα πάρεις το μηχανάκι θα αισθανθείς τρομερή χαρά . . , αλλα και απόλυτο ΤΡΟΜΟ . . . Γιατί φίλε μου, είσαι έτοιμος να οδηγήσεις στην Ho Chi Minh. Η Ho Chi Minh είναι διάσημη για το μποτιλιάρισμά της και θέλω να σε βοηθήσω να το φανταστείς λίγο... Σκέψου την οικογένειά σου. ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ...

Τη μάνα σου, τον μπαμπά σου, τα αδέρφια σου, τα ξαδέρφια σου, τους παπούδες και τις γιαγιάδες σου. Τώρα δώσε σε όλους απο μια μηχανή και μη ξοδέψεις ούτε δευτερόλεπτο για να τους μάθεις να οδηγούν Βάλτους σ'ενα μέρος που θα φανάρια είναι είδος υπο εξαφάνιση Πολλαπλασίασέ το επι ενα εκατομμύριο και πές τους να κορνάρουν όποτε τους καυλώσει. Σκέφτηκαν ενα συγγενή - Κορνάρουν! Θέλουν να πάν δεξιά - Κορνάρουν! Θέλουν να σταματήσουν - Κορνάρουν! Ακόμα δεν έχω ιδέα γιατί κορνάρουν γαμώ το φελέκι μου !!! Ειλικρινά αυτή η εμπειρία με τραυμάτισε ψυχικά. Το να δραπετεύσεις απο αυτή τη πόλη, παρόλλα αυτά, δεν είναι εύκολο είναι λες και σε τραβάει η πόλη πίσω στη σκατίλα. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, οτι αν φύγουμε νωρίς το πρωί δεν θα έχουμε πρόβλημα και είμασταν έτοιμοι απο τις 6.

Κακή πρόβλεψη . . . Τι 6 το πρωί τι 12, ενα και το αυτό. Είχε πάρα πολύ κίνηση, οδηγούσαμε ανάμεσα σε ενα εκατομμυριο μηχανάκια, φορτηγά, δεν ξέραμε και το δρόμο και μας πήρε 4 ώρες για να βγούμε απο τη πόλη. Γι'αυτό και σε συμβουλεύω να φύγεις νωρίς τη νύχτα . . . Φύγε στις 4 το πρωί, στις 3 το πρωί. και ενστικτωδώς σκέφτεσαι οτι είναι επικίνδυνο να οδηγείς τη νύχτα σε ξένη χώρα αλλα σου δίνω το λόγο μου οτι είναι η πιο έξυπνη και ασφαλής επιλογή.

Τώρα ετοίμασε το σημειοματάριό σου γιατι στο επόμενο λεπτό θα σου δώσω μια συμβουλή που θα σε γλιτώσει απο ενα κάρο λεφτα. Στο Βιετνάμ υπάρχει αυτή η διάσημη απάτη και δεν μπορείς να βγείς απο τη Ho Chi Minh χωρίς να σε σταματήσει η αστυνομία και μη σκεφτείς ούτε λεπτό οτι θα τη γλιτώσεις γιατι δεν υπάρχει άνθρωπος που μιλήσαμε που τη γλίτωσε και σε σταματάνε, λοιπόν, χωρίς να έχεις κάνει κατι παράνομο και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάν φακελάκι στην ψύχρα. Είναι τόσο γνωστή αυτή η απάτη που περιλαμβάνεται στις πληροφορίες σχετικά με το Βιετναμ στο φυλλάδιο που πήραμε απο την εταιρία ενοικιάσεων. Ξέραμε, λοιπόν, γι'αυτη την απάτη αλλα δεν μας πολυενδιέφερε γιατι νομίζαμε οτι θα πληρώσουμε 20 δολλάρια και για τους δύο. Το πρόβλημα είναι οτι είναι τόσο επιτυχημένη αυτή η αηδία που οι μίζες έχουν εκτοξευτεί και εν τέλη πληρώσαμε 80 δολλάρια ο καθένας και είμασταν απο αυτούς που πλήρωσαν και λίγα γιατι γνωρίσαμε ατομα που έδωσαν 150 δολλάρια ο καθένας.

150 δολλάρια στο Βιετνάμ είναι ισοδύναμο με 2 βδομάδες διαμονής. Φύγε, λοιπόν, στις 4 το πρωί και σε περίπτωση που σε σταματήσουν, γιατι μας σταμάτησαν συνολικά 5 φορές γι'αυτο το λόγο Μη βγάλεις ούτε λέξη στα αγγλικά - τις επόμενες φορές που μας σταμάτησαν μιλούσαμε μόνο ελληνικά μεταξυ μας και μαζί τους και αφού έβλεπαν οτι δεν θα βγάλουν άκρη εγκατέλειπαν και μας άφηναν ήσυχους. Συγχαρητήρια!!! Επιβίωσες το μποτιλιάρισμα της Ho Chi Mihn και τώρα πρέπει να κάνεις την επόμενη επιλογή. - Να πάς παραθαλάσσια ή απο τα βουνά; και εδώ σε συμβουλεύω να παίρνεις τα βουνά στο Βιετνάμ. Πρώτα απ'όλα, η παραθαλάσσια διαδρομή περιλαμβάνει πολλούς αυτοκινητοδρόμους και αυτο σημαίνει: κίνηση, φορτηγά, καυσαέριο, σκόνη και μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο. Απο την άλλη τα βουνά έχουν πολλά να δώσουν:

Ποτάμια, γέφυρες, καταράκτες, θα ρθείς σε επαφή με ντόπιους και θα δείς το πραγματικό Βιετναμ. Θα δείς ακραία φτώχια αλλα και υπέροχα αληθινά χαμόγελα Τα παιδάκια που θα τρέχουν απο πίσω σου και θα νομίζεις οτι είσαι ρόκ στάρ σε περιοδία - φανταστική εμπειρία . . . Και αν ήμουν στη θέση θα έκανα αυτό που έχω ήδη κάνει - θα έπαιρνα τα βουνά !!! Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με αρχικό προορισμό τη Nam Cat Tiem που αν και δεν είναι πολύ δημοφιλής προορισμός Είναι δίπλα στο εθνικό πάρκο, μια μινι ζούγκλα στη πραγματικότητα, Η διαμονή ήταν υπέροχη, το φαγητό εξαιρετικό, οι τιμές ηταν πολύ πολύ χαμηλες και για 2 άτομα ξοδέψαμε συνολικά 70 δολλάρια σε 2 μέρες. Και δεν λυπηθήκαμε τα έξοδα. Θα πάς για πεζοπορία, θα νοικιάσεις ποδήλατα και να κάνεις υπέροχες διαδρομές. Πάρε, λοιπόν, το χρόνο σου, ανέκτησε τις δυνάμεις σου γιατί η Ho Chi Minh δεν ξέρω .., με στιγμάτισε . . . Οπότε πρέπει να αναρώσεις απο τη βαβούρα και οταν είσαι έτοιμος ξεκίνα για τον επόμενο προορισμό.

Ο επόμενος σταθμός ήταν το Dalat και θέλω να σου δώσω μια μικρή ιδέα για την αίσθηση που έχεις τις πρώτες μέρες που οδηγείς στο Βιετνάμ. και στην αρχή, ας είμαστε ειλικρινείς, είσαι πρωτάρης. Θα είσαι λίγο στρεσσαρισμένος, θα έχεις αμφιβολίες, είσαι ακόμα κουμπωμέμος. Σκέφτεσαι τον εξοπλισμό σου και αναρωτίεσαι: κάθεται το κράνος καλά στο κεφάλι μου; έδεσα σωστά το σάκο στη μηχανή; Δουλεύει σωστά το μηχανάκι; Το οδηγάω σωστά; και ταυτόχρονα θέλεις να απολαύσεις την εμπειρία αλλα δεν έρχεται φυσιολογικά - το ζορίζεις λίγο. Θέλω, λοιπόν, να σου πώ να χαλαρώσεις γιατι σ'αυτο το ταξίδι θα υπάρξουν ΠΟΛΛΕΣ στιγμές που θα αισθανθείς ΔΕΟΣ!!! Για την ώρα ηρέμισε, μάθε τη μηχανή σου, δώστεις ενα παρατσούκλη, άρχισε να τη "νιώθεις" και σου υπόσχομαι οτι θα ρθούν στιγμές που θα ΟΥΡΛΙΑΞΕΙΣ απο χαρα!!! Τώρα, το Dalat είναι εξαιρετικό! Είναι καλό μέρος για να γνωρίσεις ανθρώπους - έχει τη κουλτούρα του backpacker Έχει πολλές δραστηριότητες να κάνεις, και δεν θέλω να στα πω ένα ένα γιατι θα τα βρείς εύκολα μόνος σου αλλα συνοπτικα έχει βουδιστικούς ναούς να επισκεφτείς, πάρε το τελεφερίκ για μια βόλτα, πιές ενα καφέ διπλα στη υπέροχη λίμνη έχει τους καταράκτες, τα zip lines οπότε κάθισε μερικές μέρες, χαλάρωσε, μάζεψε δυνάμεις και ετοιμάσου γιατι απο δω και πέρα αρχίζεις πραγματικά να απολαμβάνεις το ταξίδι σου . . .

Για μας ηταν πολύ ενδιαφέρον το οτι γνωρίσαμε αυτούς τους φίλους ταξιδιώτες απο τον Καναδά Γίναμε ένα γκρούπ και ταξιδέψαμε μαζί εκείνη τη μέρα και ένιωθα σαν μηχανόβιος σε περιπέτεια με τη συμμορία μου να οδηγαμε σε σχηματισμό και το τοπίο γίνεται πιο όμορφο σιγά σιγά: συνεχείς στροφές, ανηφόρες, κατηφόρες, καταράκτες, τα βουνά! και είναι η πρώτη φορά που αρχίζεις να ζήσεις τη στιγμή! - Μια απο τις καλύτερες μέρες του ταξιδιού! Το τοπίο είναι μαγικό, η οδήγηση ως εδώ ηταν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ - Γεμάτη στροφές, γνωρίσαμε και τρείς Καναδούς με τους οποίου ταξιδεύουμε παρέα - ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!! - Είναι Υπέροχο !!! Ο προορισμός μας ηταν το Nha Trang. Θα το βαθμολογούσα με 2.5 αστέρια στα 5. Τίποτα μαγικό αλλα καλούτσικο. Εχει πολλές επιλογές για φαί, ηταν το πρωτο μέρος στο οποιο ήπια ενα καφέ της προκοπής, εχει μια ομορφη παραλία και απ'οτι κατάλαβα καλη νυχτερινή ζωή. Κανείς απο τους δυό μας δεν είναι πολύ του παρτυ, οπότε χρησιμοποιήσαμε το χρόνο για να ξεκουραστούμε Επόμενος προορισμός - Pleiku. Και αυτή ηταν και η πρώτη μεγάλη διαδρομή που κάναμε. 280 χιλιόμετρα. Και σ'αυτο το σημείο θέλω να σου πω οτι σ'αυτό το ταξίδι θα βρεθείς σε μια κατάσταση που μου αρέσει να αποκαλώ "διαλογισμο εν κινήσει".

Η αλήθεια είναι οτι θα περάσεις πάρα πολυ χρόνο με τον εαυτό σου. Θα οδηγάς για 6, 8, 10 και 12 ώρες την ημέρα και είναι αναπόφευκτο να ξεκινήσεις αυτόν τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου. όλοι σου οι φόβοι, οι ανησυχίες θα βγούν μπροστά και ολο αυτό θα εναλλάσεται με υπέροχες εικόνες Τοπία που αντικρύζεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου. Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία να διαπιστώσεις οτι βρίσκεσαι στη μέση του πουθενά . . . Να πάρεις μια βαθιά αναπνοή . . , γέμισε τα πνευμόνια σου με οξυγόνο και ΟΥΡΛΙΑΞΕ οσο πιο δυνατά μπορείς! Βγάλτα ολα απο μέσα σου, άδειασε το μυαλό σου, άδειασε τον εαυτό σου και απόλαυσε τη διαδρομή! Τώρα για το Pleiku δεν θα σας πω πολλά. Μείναμε μόνο ενα βράδυ. Είναι η λιγότερο τουριστική εκδοχή του Dalat.

Ειναι φθηνότερα, με χειρότερη διαμονή, χωρίς πολλές δραστηριότητες. Έχει μερικές ωραίες διαδρομές να κάνεις αλλα βασικά μένεις εδώ για λιγο μέχρι να συνεχίσεις για τον επόμενο προορισμό. Και ο επόμενος προορισμός είναι η αγαπημένη μου πόλη στο Βιετναμ - Το Hoi An Εδώ πρέπει να είμαι ειλικρινείς και Γιαννάκο . . . θέλω να σου στείλω ενα μήνυμα.

Σ'εχω σαν αδερφό, σ'αγαπάω, δεν θέλω ουτε λίγο να σκέφτομαι μια ζωή που τα μονοπάτια μας δεν συναντιούνται αλλα αν μπορούσα να χτυπήσω να χέρια μου και με ενα μαγικο τρόπο να σ'ανταλλάξω με το κορίτσι μου θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη γιατι το Hoi An είναι μόνο για ρομαντζάδες. Τα κανάλια, η υπέροχη παραλία, η Ιαπωνική αγορά, άφογα καταλύματα, φανταστικα ηλιοβασιλέματα Η πόλη απαιτεί ρομαντζάδα! Παρόλλα αυτά, δεν είχαμε το κλασσικό ρομάντζο αλλα είχαμε το Μπρο-μάντζο. Μας παρείχαμε φοβερή διαμονή, πολύ φαι, συγχαρήκαμε ο ενας τον άλλο για την υπέροχη εμπειρία που ζούμε και η συμβουλή μου είναι, πως εφόσον έχετε ηδη μηχανακια και δεν σε νοιάζει να μένεις κεντρικά, βρές αυτούς τους ξενώνες (οικογενειακές επιχειρήσεις) που ειναι τύπου κεντρο ευεξίας έχουν καταλύματα δίπλα στα καλιέργειες ρυζιού, με τις πισίνες τους, με οικογενειακή κουζίνα και τέλος, στο Hoi An, μείνε μια έξτρα μερα. Οτι και να σημαίνει αυτό. Ηταν να μείνεις δυο μέρες; Μείνε τρείς. Ηταν να μείνεις τρείς; Μεινε τεσσερις. Αυτο το μέρος είναι απλά φανταστικό! Φτάσαμε λοιπόν στη μέση. Εχεις ήδη κάνει τη μισή διαδρομή. Πάρε τον χρόνο σου, ξεκουράσου και μετα απο αυτό κάναμε 2 μικρές διαδρομές. Και η πρώτη ηταν στο Hue! Εκείνη τη μέρα είχαμε να οδηγήσουμε μια απο τις πιο διάσημες διαδρομές στο Βιετνάμ - το Hai Van Pass.

Αυτή είναι μια διαδρομή που έγινε πολύ γνωστή απο μια βρετανική εκπομπή - Top Gear - αλλα και ενας πολύ σημαντικός δρόμος στο Βιετνάμ Γιατι ενώνει το βορρά με το Νότο και είναι ενας δρόμος που χρησιμοποιούσαν για μεταφορες ανθρωπων και αγαθών. Κατα τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ , απο το 1965 οι Αμερικάνοι βομβάρδιζαν το Ho Chi Mihn trail για να σταματήσουν τη μεταφορα οπλων και στρατιωτων και οι ντόπιοι το ξανάφτιαχναν. Επίσης σας συνιστώ να πάρετε τα γύρο μονοπατάκια για να απολαύσετε το τοπιο χωρίς χίλιους τουρίστες δίπλα σας και σύντομα βρεθήκαμε στην κορυφή του βουνού, μέσα στο σύννεφο και βλέπεις στην οθόνη σου Τώρα, το επόμενο κομμάτι είναι λίγο περίεργο που το μοιράζομαι μαζί σας γιατι είναι απο ενα μήνυμα που εστειλα στο κορίτσι μου αλλα θέλω να πάρετε το συναίσθημα της εμπειρίας, να καταλάβετε της σκέψης που σου προκαλεί αυτό το ταξίδι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το μεταφέρω. και θα σας δείξω το κλίπ χωρίς μοντάζ για να πάρετε το συναίσθημα "ωμό". Παρτε μια ματιά: Ειμαστε στη μέση του πουθενά - κάποιο κομματι του Ho Chi Minh trail, Κινούμαστε με 20, 30 χιλιόμετρα το πολύ Είμαστε στην κορυφή του βουνού, περιτριγυρισμενοι απο ενα σύννεφο Ειμαστε εμείς και οι Θεοί, μονάχα το ξέρω και μπορώ να το πω στον εαυτο μου με βεβαιότητα οτι ειμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο Πριν καποια χρόνια αποτρελάθηκα - Ευτυχώς - γιατι αυτή η τρέλα με σπρώχνει, με αναγκάζει να ΖΩ! και είμαι ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ειμαι ζωντανός και είμαι ευτυχισμένος και εκτελώ τη μοναδική αποστολή μου στη ζωή. Το μονο νόημα στη ζωή ειναι να ΖΗΣΕΙΣ! Το ΖΩ σαν να μην υπάρχει ΑΥΡΙΟ . . .

Την επόμενη ημέρα . . . Ξυπνήσαμε, λοιπόν, το πρωί και είχαμε να οδηγήσουμε καπου στα 130 χλμ (η μικρότερη μας διαδρομή) Τώρα, ομως, θέλω να σας πω γιατι είμαστε ηλίθιοι . . . Γιατί οταν ξυπνήσαμε το πρωί ψιλοέβρεχε και με το που φυγαμε αρχισε ο κατακλυσμός του Νώε αλλα το τεράστιο ΕΓΩ μας δεν μας επέτρεπε να πουμε οτι ξερεις τι; Μήπως θα ηταν καλή ιδέα να γυρίσουμε πίσω, να περιμένουμε μια μέρα, να πάρουμε καλύτερο εξοπλισμό και να συνεχίσουμε μετά . . . Γιατι συνεχίσαμε να ταξιδεούμε, και το θυμάμαι καθαρα γιατι ηταν η χειρότερη διαδρομή μου, και τρέμαμε πανω στο μηχανακι σαν τον ηλιθιο και τον πανηλιθιο και οδηγούσαμε στη βροχή χωρίσ σωστό κράνος και δεν ξέρεις τι να κάνεις. βάζεις τα γυαλιά, τα βγάζεις, χρησιμοποιείς τα χέρια σου σαν γυαλοκαθαριστηρες ...

και ηταν εν τέλη απο τις χειρότερες μου μέρες. Αυτό που σου προτείνω, λοιπόν, είναι να μην κάνεις την ηλιθιότητα που κάναμε εμείς. πάρε ενα καλό κράνος, με προστασία στον αέρα και στη βροχή. κάλυψε καλά τον λαιμό σου γιατι απο ενα σημείο και μετα οδηγούσα με ενα χερι γιατι με το αλλο επρεπε να καλύψω το λαιμο μου γιατι αλλιως πάγωνα. και απο αυτό το σημείο και μετά δεν ξαναδαμε άσπρη μερα - κυριολεκτικα - δεν ξαναείδαμε τον ήλιο γιατι έβρεχε μόνιμα.

και πρέπει να έχεις μπότες για τη βροχή και τέλος δώσε μερικά λεφτά και πάρε ενα αδιάβροχο της προκοπής. (οχι αυτη τη μαλακια των τριών δολλαρίων) που θα σε προστατεύσει κατάλληλα. Κάνω συνέχεια το ίδιο λάθος στην ΝοτιοΑνατολική Ασια με τον καιρο και παγώνω καθε φορα. Μην κάνεις τις ηλιθιότητες μου ! Αφού φτάσαμε στο προορισμο μας, μείναμε για ενα βράδυ και πήραμε αυτη τη ΣΟΥΠΑ. Αυτο το γιατρικό που είναι το μόνο που μπορεί να σε ζεστάνει γιατι οταν περάσεις ολη τη μερα μουλιασμένος στα ρούχα σου πανω στο μηχανακι, και σου τελειώσουν τα καθαρά ρούχα και στα μέρη που θα μείνεις δεν θα έχει επιλογή για θέρμανση στο κλιματιστικό Θα παγώσεις μέχρι το κόκκαλο . . . Ξυπνήσαμε, λοιπόν, την επόμενη μέρα χωρίς πολύ πολύ όρεξη και δεν μπορουσαμε να βρουμε και πρωινο και θα μιλησουμε και για το φαι στο Βιετναμ . . . Εχω πολλά να πω . . .

Ξεκινήσαμε (παραδόξως) για την πιο ΥΠΕΡΟΧΗ μερα του ταξιδιού μας . . . Σε κάποιο σημειο φτάσαμε πολυ κοντά στον προορισμό μας, είχαμε μονο 50 χλμ ακόμα Η διαδρομή ηταν απο τον αυτοκινητόδρομο, δηλαδη βαρετή αλλα εύκολη και γρήγορη. Οδηγούσαμε ΟΛΗ μέρα βρεγμένοι, είμασταν ομώς εκστασιασμένοι με το τοπίο και αποφασίσαμε να γυρίσουμε πισω 30χλμ για να κάνουμε μια διαδρομή που μας πρότειναν και μας είπαν οτι είναι μια απο τις καλύτερες του ταξιδιού. και δεν θέλαμε με τίποτα να τη χάσουμε. Μπηκαμε στο μονοπάτι, ηταν πραγματικά ΜΑΓΙΚΟ, ατελείωτες στροφες αλλα σύντομα άρχισε να νυχτώνει και οδηγούσαμε δίπλα στα συνορα με το Λαος και οταν νύχτωσε τελείως καταλάβαμε οτι απέχουμε 50 χλμ απο τον πολιτισμο προς κάθε κατεύθυνση και κάναμε το μονο που μπορούσαμε: Βάλαμε τα γέλια !!! Ηταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, αρχίσαμε να οδηγάμε, άρχισε να βρέχει, η ομίχλη ηταν σε παράλλογα επίππεδα και οδηγούσαμε με μέγιστη ταχύτητα 20 χλμ πεσαμε σε μια λούπα χωροχρόνου με τις ατέλειωτες, ολόιδιες στροφές και θυμάμαι τη στιγμή που θέλαμε να κάνουμε ενα διάλλειμα αλλα χεζόμασταν γιατι ακους ενα κάρο θορύβους οδηγάς διπλα στη ΖΟΥΓΚΛΑ !!! και σε κάποιο σημείο βρηκαμε ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ελάφι στη μέση του δρόμου και έρχισε να σπριντάρει ακριβώς δίπλα μας . . .

ακόμα θυμάμαι τα μάτια του να γυαλίζουν μες το σκοτάδι και αν και δεν θα σε συμβούλευα να κάνεις κάτι τόσο ηλίθιο, θέλω να σου πώ με ειλικρίνια οτι ποτέ δεν ένιωσα τόσο ζωντανός Ολες οι αισθήσεις ηταν στο κόκκινο και το συνειδητοποιούσα καθώς συνέβαινε και σκεφτόμουν οτι κατι τέτοιο ισως να μην ξανασυμβεί ποτέ. ΑΠΟΛΑΥΣΑ καθε δευτερόλεπτο απο αυτές τις εξτρα 4 ώρες οδήγησης και οταν οδηγας με 20 χλμ/ωρα τα χιλιόμετρα δεν πέφτουν, Τωρα, το Phong Nha ειναι βγαλμένο απο παραμύθι. Θα βρείς εδώ τις μεγαλύτερες σπηλειές στον πλανήτη και σε συμβουλεύω να μαζέψεις λεφτά για να μείνεις μερικές μέρες στις σπηλειές γιατι είναι ακριβή δραστηριότητα. Τωρα, απο δω και πέρα δεν έχει κάποια ιδιαίτερα καλή πόλη ή προορισμό να επισκεφτείς οπότε απλα οδηγάς 2 μέρες μεχρι να βρεθείς πιο βόρεια.

και σκοπός μας ηταν να πάμε σε ενα ακόμα εθνικό πάρκο γιατι ξετρελαθήκαμε με το προηγούμενο Αυτη είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τη βδομάδα της λιμοκτονίας. Παιδιά ας μιλήσουμε λίγο για το φαί στο Βιετνάμ. και θέλω να πω σε όλους εσας που λέτε και γράφετε οτι το φαι στο Βιετναμ ειναι υπέροχο και φθηνό Θέλω να σου πω να ΣΚΑΣΕΙΣ !!! Το φαι στο Βιετνάμ ειναι απλα οκει, δεν ειναι χάλια, δεν ειναι φοβερό - είναι απλά οκέι !!! και δεν είναι σιγουρα φθηνό. Γιατί, ναι, ενα γεύμα κοστίζει 2-3 δολλάρια αλλα αλλα οι μερίδες είναι για ΜΩΡΑ !!! Σε κάποια φάση περάσαμε 10 μέρες που λυσάξαμε απο τη πείνα Οδηγούσαμε ολη μέρα, με πολύ λίγο πρωινό και σε καποιο σημείο μείναμε σε ενα ξενώνα και είχαν το ΘΡΑΣΟΣ να σερβίρουν πρωινο που αποτελούνταν απο μια φέτα ψωμί, μισή ντοματα και ενα αυγό . . .

Ρε σου μοιάζω για τρία χρονών ;;;;; Tώρα, το δεύτερο σημείο που αγγιξα την τρέλα ηταν σε μια τοποθεσία πριν το εθνικό πάρκο οταν φτάσαμε ημουν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση - σκεφτόμουν σοβαρά να αγοράσω ενα τόξο, να πάρω τα βέλη μου και να βγώ για κυνήγι. και ημουν έξω στο δρόμο ημίτρελος ψάχνοντας φαγητό. Στο βάθος είδαμε μια πινακίδα που διαφήμιζε στα αγγλικά: Φτερούγες Κοτόπουλο ! Μαζέψαμε τις λίγες δυνάμεις μας, σπριντάραμε στο μαγαζί, καθίσαμε, παραγγείλαμε τα κοτόπουλα . . . 5 λεπτά αργότερα επέστρεψε με ενα πλαστικό πιάτο και ΕΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ . . .

ΕΝΑ !!!!!!!! σ'αυτό το κανάλι δεν έχουμε μυστικά μεταξύ μας. Θα μοιραστώ τις σκέψεις μου . . . Η ιδέα πέρασε απο το μυαλό μου . . . Να την πιάσω απο το λαιμό και κλάκ . . . .

Αστειεύομαι ΦΥΣΙΚΑ . . . Γιατί καλή μου γυναίκα τι σου κανα και μου φέρθηκες με τέτοια κοροιδία; Γιατί έπαιξες με την πείνα μου μ'αυτόν τον αρρωστημένο τρόπο; ΓΙΑΤΙ ;;;;;; Δεν πειράζει όμως, είμαι ζωντανός και με κάποιο θαυματουργό τρόπο το ίδιο και αυτή . . . Ολα καλά - Αλλά όταν τελικά φτάσαμε στο εθνικό πάρκο όντας ήδη κουρασμένοι, παγωμένοι, βρεγμένοι όλοι μέρα και ΝΑΙ, η διαδρομή ηταν και πάλι ΥΠΕΡΟΧΗ, ουρλιάζαμε απο χαρά γιατι το τοπίο στο δίνει το συναισθημα καθίσαμε να φάμε και μας σέρβιραν ωμό κοτόπουλο ! Ε εγκατέλειψα . . . Αποφάσισα να τρέφομαι αποκλειστικά με oreo και ηρέμισα . . .

Γι'αυτο, λοιπόν, μην μου ξαναπεί κανείς οτι το φαγητό στο Βιετνάμ είναι εξαιρετικό !!! Τώρα, γι'αυτό το μέρος σας συνιστώ να ΜΗΝ πατε. Ριζοκαλιέργιες παντού, ολοι αυτοί οι ξενώνες προσφέρουν διαμονή Για να ειμαι ειλικρινής το σιχαίνομαι ηδη αυτό το μέρος και τα κουνούπια εδώ πρέπει να είναι το επικρατέστερο των ειδών . . . Θα προτιμούσα να - ούπς παραλίγο να σκοτωθώ - οδηγήσω για 3 εξτρα ώρες και να πάω σε ενα νησί που θα πάμε έτσι κι αλλιώς σε 2 μέρες. Αν και γενικά δεν είναι άσχημα - η θέα είναι ωραία - Μ'αρέσουν τα βουνά.

Αλλα πέρα απ'αυτό δεν νομίζω οτι θέλω να περάσω καθόλου χρόνο σ'αυτό το μέρος . . . Και σου προτείνω να μην πας σ'αυτο το μέρος γιατι έχει υψηλές τιμές χωρίς να προσφέρει και τίποτα και ο μόνος λόγος που πήγαμε ειναι γιατι περιμέναμε κατι παρόμοιο με το Nam Cat Tien αλλα αυτό το μέρος είναι μια ψευτοποζεριά χίπι με ακριβή διαμονή, ακριβό φαί, και ναι, έχει μια υπέροχη διαδρομή 50 χλμ στο βουνό αλλά σ'αυτό το σημείο έχεις ήδη δεί χίλια τέτοια τοπία και ας είμαστε ειλικρινείς . . . καποια στιγμή το συνηθίζεις . . . Δεν το προτείνω, γιατί το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας στο Vihn, γιατί αυτό το μέρος έχει τα πάντα . . . Την κουλτούρα του backpacker, μπορείς να φάς σαν άνθρωπος. Οτι ΘΕΣ. Δυτική κουζινα, τοπική κουζίνα, γλυκά, Το οτι βλέπαμε ξανά ανθρώπους μετά απο μια βδομάδα στο βουνό ηταν υπέροχο και εδώ η κύρια ατρακτιόν είναι οι σπηλιές . . .

Θέλω επίσης να κάνω μια παρένθεση και να σας πώ οτι οι άνθρωποι στο Βιετνάμ είναι Παρα Πολύ φιλικοί! Ανθρωποι του Βιετνάμ σας στέλνω την αγάπη μου, είστε φανταστικοί και ειδικά τη γιαγιά της οικογένειας που νοικιάσαμε το δωμάτιο μας καλωσόρισε με φρούτα, ηταν πολύ χαμογελαστή, μας φέρθηκε λες και είμασταν δικά της παιδιά και στην Ταμ Κοκ ηταν η πρώτη φορά μετά απο δέκα μέρες που βρήκαμε ενα κρεβάτι που δεν το ενιωθες σαν μάρμαρο Γιατί . . . βαρέθηκα να ξαπλώνω στο κρεβάτι και να ακούω την πλάτη μου να κάνει κράκ Ενιωθα σαν Τρανσφόρμερ . . . και πάνω απ'όλα το κλιματιστικό είχε θέρμανση. Οταν κατάλαβα οτι είμαι ζεστός, καλοφαγωμένος, και σε ενα ασφαλές μέρος - Αφέθηκα . . . Το ΑΠΟΛΑΥΣΑ πραγματικά και σαν προτείνω αν βρεθείτε στο βόρειο Βιετνάμ να μη το χάσετε.

Δεν θα καθυστερήσω άλλο γιατί φτάνουμε στο τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού και στο ΘΑΥΜΑ του Βιετνάμ - Halong Bay ! Είμαι στην κορυφή του λόφου είναι παρόμοιο με αυτο εκεί Η θέα ειναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ Για να πάμε στη Halong Bay πήγαμε πρώτα στο νησί Cat Ba Πολύ ωραίο νησάκι, παίρνεις το φέρι, πολύ ωραία διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και το πρόβλημα ηταν οτι φτάσαμε λίγο αργα. Το απολάυσαμε και το Halong Bay ειναι μια έκταση 1500 τ.χλμ με 1600 βραχονησίδες. Είναι λές και είσαι σε ταινία και ηταν και πάλι μαγικό συναισθημα αλλα δεν μπορούσαμε να κολυμπήσουμε Δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε το νησί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του και αυτό είναι και το μόνο που θα άλλαζα σε αυτό το ταξίδι. και αντί να ξεκινούσαμε απο το Νοτο να πάμε στο Βορρά θα έκανα το αντίθετο . . . Γιατι ακόμα και στην ίδια περίοδο τρείς βδομάδες πριν η θερμοκρασία ηταν 25 βαθμους και θα μπορουσαμε να το απολαυσουμε καλύτερα.

Τέλος, αφου μείναμε στο Cat Ba για μερικές μερες, αφου ξεκουραστηκαμε, φάγαμε καλά ξεκινήσαμε για τον τελευταίο σταθμό μας - Hanoi. Πηγαίνοντας στο Hanoi είμασταν λίγο σκεπτικοί, πιστεύαμε οτι θα βρούμε κατι παρόμοιο με τη Ho Chi Minh - εναν εφιάλτη . . . Αλλα είχαμε άδικο γιατί το Hanoi είναι πιο πολύ σαν το Hoi An.

Μια όμορφη λίμνη στο κέντρο, ρομαντική πόλη, οι άνθρωποι είναι ενεργοί, γυμναζονται στους δρομους, χορεύουν κτλ . . . Μια πολυ καλη ισορροπία μεταξύ ενός τουριστικού προορισμού και της ντόπιας εμπειρίας και η αλήθεια είναι οτι θα ήθελα να περάσω μια ακόμη μέρα στο Hanoi. Αυτό ηταν το ταξίδι μας και η μέρα πετάξαμε πίσω στη Σιγκαπούρη, πίσω στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη Και αυτή είναι μια φωτογραφία του ΠΡΙΝ και του ΜΕΤΑ. Πιστεύω οτι μπορείτε να δείτε καθαρα την ταλαιπωρία μας και την κούρασή μας αλλα πιστεύω επίσης οτι μπορείτε να δείτε πόσο χαρούμενοι είμαστε και αυτο το αίσθημα γαλήνης. Πριν σας αφήσω θέλω να μοιραστώ μια τελευταία σκέψη Γιατι με το που γυρίσαμε με τον κορονοιο ξεκίνησαν τα Lockdown και πιστελυω οτι όλοι μας φέτος βρεθήκαμε σε στιγμές καποιας απελπισίας και σε αυτές τις στιγμές, θυμήθηκα κατι που ήξερα ήδη: Οτι τα ταξίδια μπορούν να σε κάνουν ενα Τέρας υπομονής γιατί σκεφτόμουν ολες τις στιγμες που οδηγούσαμε στο Βιετνάμ, παγωμένοι, μούσκεμα, ταλαιπωρημένοι, πεινασμένοι αλλα βρίσκαμε τη θέληση να συνεχίζουμε να προχωράς μπροστά.

Να θυμάστε, λοιπόν, το ταξίδι εχει αυτή τη δύναμη. Είναι ενα γιατρικό - τουλάχιστον για μενα σε πολλα προβλήματα . . . Αυτά, λοιπόν, για σήμερα, αν σας άρεσε αυτο το επεισόδιο ξερετε τι να κάνετε, LIKE, SHARE, SUBSCRIBE . . . και τα λέμε την επόμενη βδομάδα με ενα καινούργιο επεισόδιο για να σας βοηθήσω να ανακαλύψετε . . .

Τον Εξερευνητή που κρύβεται Μέσα Σας !

2021-02-15 11:16

Show Video

Other news